Sabtu, 25 Jun 2011

Candi Prambanan

Selepas menikmati makan tengahari di sebuah restoran berhampiran Ansor's Silver kami meneruskan perjalanan ke bahagian timur Yogyakarta. Cuaca amat panas tapi angin bertiup menyamankan persekitaran. Sebenarnya ketika ini Amie rasa hampir jatuh pitam, dan memutuskan untuk tidak menyertai rakan-rakan yang lain. Tapi, mengenangkan bukan selalu berkesempatan ke tempat ini, Amie gagahkan diri mendaki anak-anak tangga Candi Prambanan ini.


Candi Prambanan ini terletak bertepatan dengan sempadan antara provinsi Jawa Tengah dan Daerah Istimewa Yogyakarta. Dikatakan bahawa candi ini dibina sekitar 850 Tahun Masehi semasa wangsa Sanjaya.


Pelancong dari luar negara sedang berteduh di bawah pokok, mencari perlindungan dari panas terik matahari.Menurut Pak Agung, pemandu pelancong kami, tidak semua penganut agama Hindu berpeluang untuk sampai ke tingkat atas bangunan ini. Semasa upacara ibadat,  masing-masing seperti penganut dari golongan kasta rendah,  tidak dibenarkan berada di tingkat atas untuk kasta Brahma dan Ksatriya.


Selama ini kami hanya melihat Candi Prambanan dan buku Sejarah tapi tidak faham dengan lebih lanjut mengenainya. Setelah melihat sendiri dan mendengar penerangan Pak Agung, sedikit demi sedikit kami mula memahami erti tamadun dunia, terutama tentang penyebaran agama Hindu dan Buddha ke Asia Tenggara. Monumen sebegini merupakan bukti sejarah peninggalan peristiwa masa lampau yang turut mempengaruhi budaya masayakat di negara ini.


Agaknya kalau semua murid berpeluang melihat dan menyaksikan serta memahami sendiri apa itu sejarah, tentu akan lebih menghayati konsep tersebut. Minat mempelajari mata pelajaran Sejarah juga boleh disemai melalui cara lawatan sambil belajar. Dengan ini sudah semestinyalah akan terpupuk nilai patriotisme, cinta akan negara dan sanggup berkorban untuk negara.


Kami tinggalkan Candi Prambanan yang diperbuat daripada susunan batu-bata dari Gunung Merapi, tanpa menggunakan simen untuk melekatkannya di antara satu sama lain ini, .....sentiasa disimbahi cahaya matahari khatulistiwa ini...... ada surau berdekatan, kami tunaikan solat Zohor. Selepas itu kami meneruskan perjalanan menuju ke kaki Gunung Merapi. Gunung Merapi???? Gunung yang baru meletus  pada 26 Oktober 2010 itu...

Tiada ulasan: