Selasa, 7 Jun 2011

Taman Sari

Huh.... lama sangat tak masuk library ni... dah bersawang penuh he he he... masih lagi cerita tentang Kraton Yogyakarta. Sebaik sahaja tamat lawatan di sekitar kraton, kami dibawa pula ke Taman Sari yang terletak di sebelah barat daya Kraton. Taman Sari ini dibina pada tahun 1758 Masehi dan selain tempat rekreasi keluarga diraja, taman ini juga berfungsi sebagai benteng pertahanan. Dikatakan tempoh pembinaannya mengambil masa kira-kira 4 tahun mulai 1687 - 1691 Tahun Jawa.


Ini ialah Gapura / Pintu Gerbang Taman Sari....dikelilingi pepohon nan menghijau, pelbagai jenis bunga-bungaan wangi seperti kenanga, cempaka, melati dan tanjung.


Terdapat pelbagai ciri dan unsur binaan seperti Jawa asli, Hindu, Buddha, Islam, Eropah dan China. Menurut penilaiannya, struktur bangunan ini diperbuat daripada bata dan simen serta campuran lepanya daripada air kelapa dan putih telur. Sebahagian bangunan di Taman Sari hanya tinggal reruntuhan disebabkan gempa bumi, perang dan hujan serta panas matahari, dan juga akar yang tumbuh di dinding bangunan.

Siapakah yang terlibat dalam pembinaan bangunan ini? Mereka ialah Pangeran Notokusumo (Paku Alam I), Tumenggung Mangundipuro, Prawirosetika (Bupati Madiun) serta orang Portugis (Demang Tegis).Kami tinggalkan Taman Sari dengan seribu satu bayangan silam.... bagaimana rasanya menjadi puteri kraton...., membayangkan suasana tiga tempat yang berbeza iaitu Umbul Sari, yang terletak di selatan, sebuah kolam mandi yang khusus digunakan oleh sultan dan permaisurinya. Umbul Binangun pula yang terletak di tengah, diperbuat khas untuk permaisuri dan selir-selir sultan. Menurut Pak Agung, pemandu pelancong kami, ketika para selir sedang mandi, sultan dan memerhatikan dari menara bangunan dan akan mencampakkan sekuntum bunga. Mana-mana selir yang berjaya mendapatkan bunga tersebut akan berpeluang untuk beradu bersama baginda pada malam tersebut. Manakala Umbul Muncar yang terletak di sebelah utara, disediakan khas untuk putera-puteri dan sentana sultan. Itu cerita dulu..... sekarang Taman Sari sudah tidak digunakan sebagai tempat permandian diraja.

Tiada ulasan: