Selasa, 7 Jun 2011

Sumur Gumuling & Masjid Bawah Tanah

Kami meneruskan perjalanan menuju ke Masjid Bawah Tanah. Di sekeliling kraton dipenuhi dengan rumah-rumah dan bangunan kedai. Semasa berlakunya gempa bumi dari Gunung Berapi Merapi, penduduk Yogyakarta kehilangan tempat tinggal dan mereka ditawarkan oleh sultan untuk membina petempatan di sekitar kraton. Sebelum sampai ke Masjid Bawah Tanah, kami sempat berhenti sejenak melihat ketekunan seorang pengukir wayang kulit menyiapkan tugasnya.


Menurut tukang pengukir ini, sebuah patung wang kulit seperti di bawah ini mengambil masa selama sebulan untuk menyiapkannya. Sekiranya terputus atau silap ukir, habislah...... ukiran ini diperbuat daripada kulit lembu.


Kami tinggalkan tukang pengukir patung wayang kulit untuk ke destinasi seterusnya. Untuk sampai ke Sumur Gumuling atau Masjid Bawah tanah, kami perlu melalui terowong bawah tanah....menuruni anak tangga memasuki pintu gerbang Masjid Bawah Tanah.Inilah terowong bawah tanah menuju ke masjid.Di atas Sumur Gumuling iaitu kolam yang dikatakan tempat mengambil air sembahyang. Terdapat lima tangga dari pelbagai arah yang menunjukkan simbolik lima waktu sembahyang fardhu.Seperti juga bangunan yang lain, Masjid Bawah Tanah tidak terkecuali dari mengalami reruntuhan akibat gempa bumi, perang dan cuaca.

Tiada ulasan: