Jumaat, 22 April 2011

Ary's Hotel is a Dream That Comes True

Terkebil-kebil kelopak mata bila memasuki sebuah kawasan ..... yang dipenuhi oleh tumbuhan rimbun di bahagian pintu gerbang. Suasananya nampak sungguh mengasyikkan dan ia seolah-olah sebuah dunia yang berbeza sebelum ini... Inilah Wisma Ary atau Ary's Hotel tempat peninapan kami di Yogyakarta untuk selama 2 hari. Memasuki ruangannya seakan-akan berada di rumah impian... binaan dari susunan batu bata,  disambut dengan jambangan bunga mawar merah dan mawar putih disatukan dengan bunga sedap malam (sundal malam)....


Rupanya malam masih muda.... seawal jam setengah sepuluh (menurut kiraan tempatan bermaksud pukul 9.30).Sementara urusan check - in diselesaikan oleh Pak Dedi, Amie sempat meninjau-ninjau beberapa bahagian yang menarik di sekitar ruang menunggu berhampiran kaunter...... antara hiasan dalaman yang menarik.

Akhirnya kami dapat bilik masing-masing dan sebaik saja tiba ke tempat yan dituju... ada sesuatu sedang menunggu di luar pintu.... termos berisi air panas, satu jug air sejuk, serta teh dan kopi.

...dan ada pula tempat pembaringan di sebelahnya, seperti di bawah ini....Ini bukan gaya hotel yang biasa kami masuki sebelum ini, kerana katil di dalam bilik pun sangat berbeza........malam ini aku ingin bermimpi jadi puteri keraton... esok kami dijadualkan ke Keraton (Istana Sultan).... alamak dalam bilik air pun penuh dengan lukisan dan pelbagai warna... tak berani mandi lama2 di sini....... rasa lain macam je...eh, tak mau mimpi jadi puteri keratonlah.... Malam itu Amie telan 2 biji panadol dan terus rebah.....rasanya baru lelapkan mata, tiba-tiba telinga disapa dengan sayup-sayup azan Subuh.... bangunlah Amie... solat. Amie dah siap, tapi Zana dengan Dila belum lagi. Amie keluar dan minum secawan teh di luar pintu sambil menikmati pemandangan di waktu pagi. Entah dari mana, tiba-tiba terdengar kokokan ayam. Ada bunyi siulan burung. Di hadapan tempat duduk Amie penuh dengan pelbagai tanaman hiasan. Beberapa minit duduk di situ Amie sedari nampaknya, Jai, Nonie dan Gee serta Veera belum keluar dari bilik masing-masing. Amie ambil kesempatan ini untuk meninjai kawasan persekitaran. Wah! Rupanya... tempat penginapan kami berkonsepkan Bali. Tak percaya? Mari ikut Amie .......... ada patung (warna hitam) di bawah pokok.

.... macam-macam pokok ada. Pokok limau, pokok keladi, pokok kelapa.....Baru teringat untuk ambil gambar bas pariwisata....yang kami naiki.Sambil meninjau suasana di jalan raya yang sempit dari pintu masuk tempat penginapan, Amie terpandang sebahagian bangunan masjid... mungkin dari sinilah azan Subuh yang mengejutkan Amie pagi tadi. Pagi ini cuca cerah. Amie melihat beberapa orang penjual roti menjaja bahan niaga masing-masing dengan menaiki basikal sambil membunyikan honk. Begitu juga dengan penjual susu dan penjual suratkhabar,masing-masing dengan tugasnya meletakkan suratkhabar dan susu dari rumah-ke rumah. Sekali pandang, suasa di sekitar boleh menceritakan keadaan rutin yang berlaku di sini dalam menghadapi hidup harian mereka.Sempat juga Amie rakamkan penarik beca sedang menanti pelanggan di hadapan pintu masuk hotel ini.

Jalan raya yang sempit.....Kawan-kawan sudah datang. Sementara menunggu Veera muncul, Nano & Nonie sempat posing....Dah 2-3 kali ketuk pintu, rupanya Veera tak bangun lagi..... terus posing...Tidak banyak menu sarapan yang boleh dipilih. Hanya mee goreng, mee sup, telur dadar, buah betik dan roti. Amie pesan mee sup... yang dihidang ialah maggie, sementara yang memesan mee goreng, maggie juga yang dibawa... sambil makan, sempat juga Amie belek-belek novel Arok Dedes karya Pramoedya Ananta Toer.

Akhirnya Veera muncul juga..... mimpi jumpa Sita Dewi ke...Zana tak terlewat.... tapi selalu tertinggal....Seven is enough.Kami tinggalkan tempat penginapan yang nyaman dan mendamaikan ini untuk mengunjungi Keraton  Ngayogyakarta Hadiningrat.Tiada ulasan: