Isnin, 18 April 2011

Semalam di Grand Serela Hotel

Sore 13 Mac 2011, kami tiba di tempat penginapan untuk malam pertama perjalanan kami... hotel 4 bintang iaitu Grand Serela Hotel di JI. LLRE Martadinata, Kota Bandung. Rasa tak mahu keluar dari bilik sebab terasa letih dan sakit kepala. memikirkan bukan selalu dapat berkunjung ke negeri orang, Amie gagahkan juga diri untuk keluar makan malam di sea food restoran. Kami tidak makan di hotel. Walaupun tekak rasa sakit, tapi tak mahu lepas peluang mencicipi hidangan yang bakal disajikan.


Gambar atas: di luar bilik Grand Hotel Serela

Lebih kurang pukul 7 malam kami sudah bersiap sedia untuk ke sea food restoran. Kami memesan Ikan Bawal Masak Sweet & Sour, Udang Harimau Goreng Butter, Ketam Goreng Pedas Sos Singapura, Sayur Kailan polos, Sayur Brokoli Campur serta Ikan Kerapu Kukus dan juga pelbagai jus buah-buahan mengikut cita rasamasing-masing.



Inilah menu yang dipesan... Ketam Goreng Pedas Sos Singapura.



Ini pula Udang Harimau Goreng Butter. Yang di bawah ini ialah Ikan Bawal Masak Sweet & Sour.



Yang menariknya, isi ikan dimasak dan kemudian dihidang bersama tulang dan kepala ikan yang digoreng berasingan. Sama seperti gurame sweet & sour di Dapur Sangkuriang... ehh...eee...siapa yang suka sangat makan ikan masak sweet & sour ni... kalau tak silap Veera yang pesan masakan ni.... Yang di bawah ni pula Ikan Kerabu Kukus.



Walaupun sakit tekak & sakit kepala, semua resepi nak juga dirasa.... balik hotel terus tidur. Siap berpesan dengan rakan, kalau ada terdengar sebarang bunyi-bunyian di tengah malam...minta maaf. Nampaknya esok pagi tak ada sebarang komen dan Amie pun tak dengar apa-apa dari pihak sebelah.... he he tidur matilah tu.... 14 Mac 2011, kami bangun pagi dalam keadaan yang lebih segar dari kelmarin. Kami bersarapan di hotel dan kali ini Amie makan sikit-sikit saja sebab hanya nak rasa.....



Yang di atas ni Amie makan habis.



Nak cuba rasa bubur nasi...hhmmm memang nasinya sedap, macam pulut. Lauknya pula ada beza sedikit dengan hidangan di tempat kita. Di sini lengkap dengan serunding, tauhu goreng, keropok dan pelbagai macam....pilih saja yang berkenan. Inipun Amie makan habis juga...sama dengan Zana.



Veera kata pisang keju sedap...banyak juga dia makan. Amie pun nak cuba sikit. Zana pula kata kuih srabi sangat sedap... Amie pun ambil juga....akhirnya tak termakan sebab dah kekenyangan.



Di atas ni dice potato, kakap lemon butter, kaki ege...????  dan nak juga rasa mushroom soup & garlic bread di tempat orang....



Dan tak lupa mencicipi dessert comel nan sekeping di bawah ni...



Apa pula di bawah ni?



Ha.... ini aksesori di lobby hotel...saja Amie ambil gambar. Kami meninggalkan Grand Serela Hotel untuk ke destinasi seterusnya iaitu ke Yogyakarta. Menurut Pak Dedi, perjalanan memakan masa antara 10 hingga 12 jam. Apa yang kami lalui di sepanjang perjalanan selain tidur dan makan..... sesungguhnya inilah pengalaman pertama menaiki bas yang dipandu laju, mengecutkan perut.... dan kata Pak Dedi, kenderaan boleh dipandu sehingga 220km sejam. Bayangkan.... seolah2 kita naik hantu terbang, dan tiada sebarang kemalangan jiwa atau kenderaan yang kami temui selama pengembaraan pergi balik dari Jawa Barat ke Jawa Tengah. Jumpa lagi dalam Sepanjang Perjalanan dari Kota Bandung ke Kota Yogyakarta.


Tiada ulasan: